Vaihda valuutta: EUR

Leo Tolstoi: Työväenkysymyksestä

€3.00

Tuotteen tiedot

Leo Tolstoi on yleensä ja varsinkin meillä tunnettu enemmän kaunokirjallisista kuin yhteiskunnallisista kirjoituksistaan. Kuitenkin on Tolstoi kirjottanut kokonaisia vuoria eri yhteiskunta-aloja käsittelevää kirjallisuutta, josta kuitenkin suurin osa on täytynyt hänen kotimaansa onnettomien sensuriolojen vuoksi painattaa ulkopuolella Venäjän rajoja.

Esillä oleva pikkukirjanen, jossa Tolstoi on sangen lyhyessä ja selvässä muodossa koettanut esittää koko katsantokantansa ytimen maailman tärkeimpään yhteiskunnalliseen kysymykseen nähden, kuuluu myöskin niiden teoksien joukkoon, jotka venäläinen sensori aikoinaan on kieltänyt. Niin vaarallisena tätä teosta on pidetty, huolimatta siitä, että Tolstoi tässä perustaa koko oppinsa ja mietelmänsä - raamattuun. Mutta ne johtopäätökset, joihin tämä lahjakas yhteiskuntafilosofi on sensurin kyllä salliman raamatun ydinkohdasta tullut, ovat olleet niin itsenäisen rohkeita, järkähtämättömän johdonmukaisia ja vallassaolijoille epämieluisia, että virkavaltasella taholla on niissä nähty mitä suurin "yhteiskunnallinen vaara".

Tolstoi on anarkisti. Niin juuri - anarkisti. Ei sentähden kuitenkaan pidä ainakaan siihen määrään sätkähtää, että tämän vihkosen käsistään nurkkaan heittää. Anarkistit pyrkivät sellaiseen ihanteelliseen tilaan, jossa ei ole mitään esivaltaa, ei ketään hallitsijaa tahi ylipäällikköä. Koska vallassaolijat yleensä olettavat, että sellainen tila välttämättömästi muodostuu pelkäksi mielivallaksi ja epäjärjestykseksi, ovat he aikaansaaneet sen käsityksen, että anarkia yleensä merkitsisi epäjärjestystä. Tässä kirjassa selittää Tolstoi, että jo lähes 2000 vuotta sitten Kristus asetti anarkian korkeimmaksi ihanteeksi.

Hämeen anark. kustannus 2017. 28 sivua.

Tuotekoodi: LEO68X1J72

 

©2020 Mustan kanin kolo

eCommerce by CubeCart